dilluns, 18 d’octubre del 2010

Mutterschutz i Karenz

M'agradaria explicar-vos com funciona la baixa per maternitat aquí a Àustria i també a què té dret tota dona/home que hagi tingut un fill.

"Mutterschutz" o Baixa per maternitat: A la dona embarassada li està prohibit treballar les 8 setmanes anteriors a la data prevista de part i les 8 setmanes posteriors del naixement del seu fill. En cas de tenir bessonada, seran les 12 setmanes posteriors al part. Durant el Mutterschutz la dona continua rebent el seu sou, però aquest es calcula fent la mitjana dels últims 3 sous abans del Mutterschutz.

"Karenz": És el temps que es poden estar els pares sense treballar i se'ls hi guarda el seu lloc de treball. El lloc de treball se't guarda fins al 2n aniversari del teu fill (o sigui 24 mesos després del naixement). Durant la "Karenz" l'estat et dóna el "Kinderbetreungsgeld" - Diners per cuidar el nen (aquesta seria la traducció literal), i la suma de diners depèn de quants mesos un estigui en "Karenz", hi ha les possibles variants:
exemple: 30+6, o sigui, 30 mesos si només és un dels pares que està en Karenz i 36 mesos si s'ho reparteixen entre tots dos.

- Variant 30+6: són aprox. 436€/mes, i a més a més la persona que està en Karenz pot guanyar fins al 60% del seu sou durant l'últim any abans del naixement de la criatura o bé 16.200€ (o sigui el 60% del sou no pot superar aquesta suma de diners).

- Variant 20+4 mesos: són aprox. 624€/mes i es pot guanyar a més a més fins al 60% sou o 16.200€.

- Variant 15 +3 mesos: són aprox. 800€/mes i es pot guanyar fins a 60% del sou o 16.200€.

- Variant 12+2 mesos: són aprox. 1000€/mes i es pot guanyar fins a 60% del sou o 16.200€.

-Variant que depèn del sou dels pares, 12+2 mesos: la persona que està en Karenz rep el 80 % del seu sou net, fins a un màxim de 2000€. Es pot treballar i guanyar fins a 5.800€ a més a més.


Per tant, com us podeu imaginar, aquí a Àustria ningú no torna a treballar després de 8 setmanes d'haver parit, i també és bastant normal que els pares s'agafin la Karenz, o que s'ho reparteixin com a ells els hi va millor, 10 mesos un i 14 l'altre...
I llavors sovint les mares no treballen el 100% de la jornada, sinó el 50% o el 75%!

Ah, si ets autònom evidentment no et poden garantir el teu lloc de treball, però reps igualment el "Kinderbetreungsgeld".

Però per a rebre aquests diners has d'haver dut a terme tots els controls durant l'embaràs! El primer dia en què vas al ginecòleg i es confirma l'embaràs et dónen el "Mutter-Kind Pass"- el Passaport mare-fill, on està escrit quins controls en quina setmana d'embaràs està previst, i després del part, també quins són els controls que se li han de fer al nen.

Per això sempre sabia que volia tenir els meus fills a Àustria, perquè no hi ha cap punt de comparació amb les ajudes españoles!!!!

Com és el sistema del país en què viviu??

Segons el sistema austríac, quina variant triarieu vosaltres?

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Enhorabona Nerona!! Avui he llegit els teus últims posts. M'havia de posar al dia! Felicitats!! difruta d'aquesta época que és curta i si no tens massa molèsties, és una época molt maca. Una abracada!

nerona ha dit...

Merci Teresa, intento disfrutar-la tant com puc aquesta època!!! Em sembla que ara són els millors mesos: sense nàusees i la panxa encara no és massa grossa!!!!
Un petonàs!