divendres, 27 de juny del 2008

Preparatius (III)

He pensat que parlar d'un casament a l'estranger es mereix un altre post...

Al cap i a la fi un casament és un ritual, i jo em pensava que no hi hauria molta diferència entre un país i l'altre... però Déu ni do la de confrotacions que vam tenir!!!!!!

1. PASTÍS: A Àustria el més important és la decoració del pastís, i serà exposat durant tot el sopar!!!
Primer de tot haig de dir que no sóc cap fan dels pastíssos.
Es veu que el pastís ens el fa LA pastissera austríaca, que evidentment jo no conec. Anem a casa d'ella i ens dóna 3 àlbums de fotos perquè ens els mirem... només hi ha fotos de pastissos amb decoracions extravagants, de diferents colors i formes. 
Es veu que és més important de quina forma i color vols el pastís, i no de què és!!! Estan recoberts d'un tipus especial de sucre (haig de dir que és bo). 
Al mirar les fotos ma mare i jo sempre preguntàvem què hi havia a sota del sucre!!!! 

2.DECORACIÓ/FLORS: El meu lema és "com menys millor!". I això en tots els aspectes, tant el vestit, com pastís i la decoració en general!!!! 
Per les taules hem triat uns vasos baixos i llavors amb flors a dintre... La florista i la sogra volien que entre vas i vas hi posessim alguna "punyeteta", "merdeta", a mi no se m'acut cap altra manera d'anomenar aquelles pedres de colors, pètals de rosa escampats per la taula... 

Jo potser és que sóc molt maniàtica, però el tema espelmes trobo que és molt perillós... el meu pare les odia, i per això les apaga sempre... amb tant mala sort, que l'última vegada que en va apagar una en un restaurant, tota la cera li va caure a sobre els pantalons!!!!!!! L'espelma era de color blanc, i no cal que us digui què semblava sobre els pantalons!!!!!! 
Com a molt posaria espelmes més baixes!!! Jo ja entenc que fan ambient....

Bé, i en tot casament no podem oblidar la decoració del cotxe dels nuvis... aquí a Àustria la
decoració del cotxe és a sobre el capó, amb MOLTES I MOLTES flors!!!!! Jo els hi vaig explicar que normalment a Catalunya són a dins, a la part de darrera!!!! 

3. CONVIDATS: Hi ha diferents tipus de convidats... Els que vénen a tot el casament (el que jo trobo normal per nosaltres), i els que convides a que vinguin al restaurant després del sopar, o sigui només al ball i a les copes. 
Aquests últims acostumen a ser veins dels pares, o gent amb qui hi tens menys relació... El que no tinc clar és si aquests es paguen les copes ells mateixos o no. 

4. REGAL: Pel que m'han dit els austríacs no estan acostumats a regalar diners, ja que ho troben una cosa impersonal... per això molta gent, sobretot si viuen junts durant anys, i per tant ja ho ténen tot  per la casa, ho escriuen a l'invitació. 
I si fan una aportació econòmica, dista molt de les quantitats exagerades que es dónen a Catalunya , i suposo que a Espanya també. Normalment acostumen a ser uns 50€, però hem de considerar que el preu del menú de casament és molt més econòmic!!!!

5. MENÚ: Normalement consta d'una sopa (és que aquí a la gent els hi encanta la sopa!!!!) , plat  principal, que el convidat escolleix entre dues possibilitats, postres, i pastís nupcial. 

Nosaltres farem: Aperitiu, entrant, primer plat de peix, segon plat de carn, postres i pastís nupcial!!!!! 
En austríac Aperitiv (aperitiu) significa només les begudes, no acostumen a menjar alguna cosa amb l'aperitiu!

Més tard pot ser que s'ofereixi una Gulaschsuppe (sopa d'origen austro-hungarès). Nosaltres també l'oferirem, ja que el sopar començarà a les 7 de la tarda, i segur que cap allà a la 1-2 de la matinada la gent tornarà a tenir una mica de gana... i serveix per emplenar un xic la panxa i continuar la festa!!!!! 

6. VESTIT DE LA NÚVIA: Evidentment aquí el casament pot ser més típic austríac , in tracht, la variant amb Lederhose o bé de blanc... 
I el més curiós és que aquí la núvia s'ha de pagar les sabates!!! No sé el perquè!!! Però es veu que no les pots rebre com  a regal!!!!


3 comentaris:

Teresa ha dit...

Un canvi de format en el blog!! Molt bé Nerona, és bona senyal.
Doncs si que hi ha diferencies entre Austria i Catalunya!!

Carles TV ha dit...

Ai que xulo! Em veig en una situació semblant d'aquí a poc també...

nerona ha dit...

Teresa: Sí, ja fa temps que volia canviar... però no sé perquè no ho feia!!!
I tu has anat mai a un casament suec?? O parlant amb el teu home, t'has adonat de diferències entre els casaments suecs i catalans?

I el teu nen sembla que no vol sortir!!!! Vinga, que ja falta poc !! ( ho dic perquè vas dir que si no ho feia per iniciativa pròpia, dimarts sortia!!!)

Carles: que tu també et cases??